"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

неделя, 15 август 2010 г.

"Подарък" от Авраам Бург


Бившият спикер на израелския Кнесет и бивш член на партията "Авода", Авраам Бург обяви , че планира създаването на нова израелско- арабска лява партия. Тя ще се нарича "Шай", което на иврит означава "подарък", абриавитура на думата - "равенство в Израел".
Платформата на партията и списъка с кандидатите на бъдещите избори ще бъдат публикувани в навечерието на изборите през 2013 година.
"Най- важният въпрос в сегашно време за Израел е изкривяването и подценяването на ценностите на нашата демокрация,- заявява Бург в интервю за "The Jerusalem Post". Разривът между бедни и богати, ашкеназим и сфарадим, евреи и араби - всичко това е резултат от всеобщо неравенство. Израел се превръща в националистическа, фундаменталистка, теократна държава".
Напомняме, че Бург напусна политиката през 2004 година, след 12 годишна работа в Кнесета и драматичен провал за победа на праймериз в партията "Авода".
В годините след това, многократно предизвикваше буря със своите изказвания, сравняващи Израел с Германия от 30- те години на миналия век,призоваваше за отмяна на Закона за заврьщане на евреите, Израел не бива да се нарича държава еврейска държава, защото в Палестина живеят и араби. Става гражданин на Франция и гласува против Саркози.
На митинг в йерусалимския квартал Шейх Джаррах, Бург съобщи, че новата лява партия е неоходима,защото сегашните "МЕРЕЦ" и "АВОДА" са " политически трупове".
"Партията "Шай" ще излезе далеч зад парадигмите на класическия ционизъм, защото не намира място на израелските араби"- и допълва, че новата лява партия ще сътрудничи със всички," които искат да се върнат в мирните граници и да спрат окупацията".

Няма коментари:

Публикуване на коментар