"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 23 август 2010 г.

Фукуяма и еврейски фундаментализъм


Преди 21 години американският професор от Харвард Френсис Фукуяма публикува изследване, в което прави извода, че след провала на комунистическите партии в източния блок студената война завърши, либерализма няма да има повече противници и ще тържествува.В книгата "Краят на историята и последния човек" Фукуяма пише :"Либерализмът се появява тогава, когато основаните на религия общества намират своята неспособност да обеспечат минимални условия за мир и стабилност.Теократичната държава в качеството на алтернатива на либерализма и комунизма днес предлага само исляма,...трудно можем да си представим, че това движение ще получи някакво разпространение"!
Според него изчезва идеологическата предпоставка за противопоставяне и стълкновенията между държавите ще бъдат повече единични случаи и бързо ще намират решение. Тази прогноза ни изпълваше с оптимизъм и всички очаквахме света да си отдъхне.
Последните години ни показа колко греши Фукуяма. Не само не се намалиха стълкновенията, но и приеха драматичен характер: Джордж Буш и Садам Хусеин, КНДР и Република Корея, Осама Бен Ладен и 11 септември, Насрала с неговата "Хизбалла", победата на ХАМАС в сектора Газа, Чавес и Венецуела, Иран с програмата за ядрено въоръжаване, войната на САЩ и неговите съюзници в Афганистан.
Вероятно не само Фукуяма сгреши, защото на хоризонта се появи нова болест - религия с нейното най- лошо проявление - фундаментализъм. Всичко гореизброено има връзка с религията и може да бъде окачествено като религиозен тероризъм. Светският тероризъм в лицето на "Червените бригади", "Сияйна зора", "Тамилски тигри", вероятно ще изчезне, не поради липсата на идеологически предпоставки, а заради глобализационните процеси.
Обаче религиозно мотивираните терористи намират легитимация в религията - ислам, християнство, юдаизъм и техните свещенни книги. Християнският фундаментализъм в Америка процъфтява, ислямския тероризъм се вихри по всички посоки на света, еврейския заплашително надига глава.
За ултрарелигиозните евреи всичко започва с Талмуда, където основополагаща концепция е богоизбраността на еврейския народ. Вярвайки, че са синове на Всевишния и са призвани да изпълняват неговите Заповеди, те се борят срещу светската държава и се надяват на Месията. С неговото появяване ще настъпи хилядолетно Божие царство, в което ще управляват посочените от Бог. Всички "неверници" ще загинат и ще останат единствено предано вярващите.
За ултраортодоксалните евреи защитата на това вярване може да се съпровожда с неподчинение и насилие, както срещу палестинците, така и срещу евреите. Подчинени на равините, ултраортодоксалните завземат незаконно земя, било тя държавна или на палестински араби, застрояват и обявяват за израелска територия. В отговор на палестинския терор нападат араби, убиват и раняват, палят автомобили, драскат по стените подстрекателски лозунги.
Корените на фундаментализма са дълбоко в миналото, но сегашното представяне е свързано с политиката.
Наличието на религиозни партии в Израел и представени в Кнесета представлява явление, противоречащо на Талмуда като - "стира менихубей" /противоречие вътре в себе си/. Религиозната етика , формирала се столетия гласи: "Презирай властта". Религиозните коментатори подчертават, че отклонението от този постулат води до отказ от идеала. Виждаме как се "реализира" този постулат и с какво ожесточение религиозните водачи се стремят към властта и всички блага, произтичащи от нея. Основа на религиозното съзнание трябва да бъде: "Не превръщай вярата в източник на обогатяване". Тоест: не използувай своята религиозност за министерски постове, привилегии и финансови дивиденти. Победата във войните през 1967 и 1973 години над слабите арабски армии, даде възможност да се да се освободи и обедини Йерусалим, Хеврон и други еврейски земи, предизвика силно религизно чувство и увереността на равини, генерали, интелектуалци и други личности да считат, че такава е Божията воля. Основаването на еврейската държава, заселването на територии, които те считат за еврейски се възприема като начало на спасяването на евреите. След това ще последва "съединяването" с библейската родина / Самария и Юдея/, което е заселване на цялата земя от Ефрат до Нил и не ще оставят и педя земя за другите народи. В началото фундаментализма носи преди всичко религиозен характер, но след победата на Менахем Бегин на изборите през 1977 година в съюз с религиозните партии, фундаментализма прие и политически окраски.
Кое кара ултраортодоксалната община да се противопоставя физически на органите на реда, да не признават държавата Израел, държава, която ги храни и защитава, да горят национални флагове в Деня на Независимостта, да палят обществено имущество, да презират всичко светско?
Еврейският фундаментализъм кара жените да се качват от задната врата на автобуса, да седят отделно, този фундаментализъм не позволява на министъра на околната среда да открие за посещение пещера , в която са намерени човешки останки на над 10000 години , само за да не си навлече гнева на вярващите, че сътворението на света е станало преди 5700 години! Тази болест разстреля министър- председателя Ицхак Рабин на централния площад в Тел Авив, а доктор Барух Голдщейн положи на пода в пещерата "Махпела" в Хеврон 37 молящи се палестинци.
Така изглежда еврейският фундаментализъм, който може да докара неизлечими беди на еврейския народ, както се е случвало много пъти през последните столетия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар