"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 16 август 2010 г.

Махмуд Абас и преките преговори

Махмуд Абас ще направи всичко възможно за да провали преките преговори, започващи в началото на септември във Вашингтон . Ще се откаже от предложенията на Йерусалим, ще предявява нови и неизпълними условия и ще използва всякакъв предлог, за да обвини Израел в провала им.
Обърна се към Арабската лига за благословия и след получаването и предявява искания за спиране на строителството в Йерусалим и еврейските селища на Западния бряг. Нежеланието му да седне на масата на преговорите без предварителни условия,не се явява резултат от идеологията. Става въпрос за текуща палестинска политика и проблеми в самата автономия.
Реално Махмуд Абас не представлява никого.. Срокът на неговото управление изтече през януари 2009 година. Единствената причина да стои на поста глава на ФАТАХ и автономията е настоятелната молба на САЩ да не подава в оставка и да прави вид, че е "законен представител на палестинския народ".
Но въпросът е не само в пълномощията, даже и да се продължат още година,година и половина, той не разполага с политическа воля да сключи мир с Израел. Днес, не Махмуд Абас, а ХАМАС има преобладаващо влияние в палестинската автономия и е реална сила. Това се прояви още през 2006 година, когато ХАМАС удържа съкрушителна победа на изборите. И ако се проведат сега нови, независимо от политическата и финансова подръжка на на САЩ и ЕС за ФАТАХ, ХАМАС ще удържи нова победа.
Такива са реалностите, но Белият Дом и Брюксел като че ли не ги забелязват.
Спокойствие и стабилност на Западния бряг има не защото действуват структури на автономията, а защото живота се регулира от израелската армия. В момента, когато израелската армия напусне Самария и Юдея, ХАМАС с лекота ще ги завладее, така както направи в сектора Газа. Даже и да подпише съглашение с Израел, Махмуд Абас не ще може да изпълни обезателствата и ще стане политически труп още до провъзгласяването на палестинската независимост. Защото съществува ХАМАС, който не признава Израел! Каква ще бъде тази палестинска държава, в която ХАМАС ще управлява в Газа, а ФАТАХ на Западния бряг?
Когато се подновиха обстрелите с ракети на еврейските селища, в средствата за масова информация се появиха коментари, че ХАМАС се стреми да провали преговорите. Но истината е друга - ХАМАС е основния играч. САЩ и ЕС не трябва да си заравят главата в пясъка, защото политическия театър се превръща в театър на абсурда. От тук до нова трагедия е само крачка. Създаването на такава държава не е в интерес на никого. Единственото условие е политическо, териториално,финансово и социално единство на Западния бряг и сектора Газа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар