"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 1 ноември 2010 г.

Ислям и юдаизъм - ръка за ръка


Преди известно време равин Менахем Фроман посети мюсюлманската джамия в Бейт Фаджар на Западния бряг, която както се предполага бе опожарена от еврейски заселници- екстремисти, поднесе своите извинения и връчи нов Коран в замяна на изгорелия. Придружаваха го двама влиятелни религиозни деятели.
За равин Фроман, жител на еврейското селище Такоа, еврейско - палестинския конфликт е религиозен и затова може да бъде разрешен само от вярващите духовни лидери и имами.
"Правихме най различни опити, размен на територии,временни споразумения,"Пътна карта",Осло и нищо не излезе от това - заявява в едно интервю равин Фроман. Западът не оказва уважение към исляма. Мюсюлманите виждат в Израел представител на западния свят.
Фроман счита, че Израел е светска държава, управлявана от невярващи политици и не изпитващи уважение към религията. Той цитира изказване на покойният лидер на "ХАМАС" шейх Ясин, според което той и рав Фроман могат да подпишат мирен договор за 5 минути.
За шейх Ясин договорът от Осло през 1993 година е бил "съглашение на Ваши и наши неверници, за да унищожат религията".

Контактите на равин Фроман с Ясер Арафат и шейх Ясин го лишиха от подръжката на мнозинството от заселниците по Западния бряг, но той твърдо вярва, че еврейските селища не са пречка , напротив , те са важен фактор за постигане на мир. Религиозните лидери, главния равин на ашкеназите Йона Метцгер и водача на сварадимите Шломо Амар полагат съществени усилия за формирането на "религиозна Организация на обединените нации, основана на вярата, независимо от националната принадлежност".Връзките на равин Громан продължават и със срещи с турския премиер министър Ердоган за положението на еврейската община в Турция и посредничеството за освобождаване на Гилат Шалит от пленничество на "ХАМАС". Преговори с представители на американската администрация му дават основания да твърди, че произхода и културния фон на Барак Обама ще послужат да се подобри възприятието на исляма от Запада.

Няма коментари:

Публикуване на коментар