"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 16 ноември 2010 г.

Убийството на Ицхак Рабин - конспирация?


Във връзка с 15 годишнината от убийството на Ицхак Рабин телевизионен канал на Кнесета/парламент/ е извършил допитване от което става ясно, 53 % от религиозните граждани не вярват, че Игал Амир е убил министър председателя , а 12 % са уверени в наличието на конспирация.
Повод да напиша тези редове не бяха резултатите от допитването, а един проект на интернет сайта "Аруц 7"/ Седми канал /, който предлага на своите читатели да споделят своите подозрения за наличието на конспирация при убийството на Ицхак Рабин.
История на терористическия акт
На 4 ноември 1995 година на Площада на израелските царе в Тел Авив се провежда митинг на левите сили в защита на мирния процес между палестинци и израелтяни и споразумението за предоставяне на обширна автономия в Самария, Иудея и сектора Газа.След приключване на митинга , Игал Амир, 25 годишен студент от университета Бар Илан, член на екстремистка организация "Яел" се приближава до министър председателя Ицхак Рабин,изстрелва 2 куршума в гърба от пистолет "Беретта"и го ранява тежко.От получените рани Рабин почива в болницата. След многозначителен съдебен процес Игал Амир получава доживотна присъда и не се разкайва за извършеното.
Предварителното разследване и самия съдебен процес обаче остави много въпросителни за работата на охранителните служби и съмнения за участие на агенти на службата за безопасност в терористичния акт.
Първото предположение за заговор се появява още след седмица от професора Михаил Хар Сагор, който заявява за пресата:
"Няма никакво рационално обяснение на убийството на Рабин. По моему , това е заговор с участието на ШАБАК. /1/ През 1992 година убиеца се отправя в Рига като агент на ШАБАК и получава разрешително да носи оръжие.В момента на убийството е все още свързан със Шабак."
Бени Алон, един от лидерите на еврейските заселници по Западния бряг, член на Кнесета заявява на пресконференция:
"Съществуват сериозни подозрения, че ЯЕЛ /2/и неговия водач Авишай Равив са били не просто свързани със ШАБАК, а са работили за него."

През 1996 година кинорежисьор и оператор вземат интервю от Бени Алон, който при изключена камера и микрофон им съобщава:
"Месец преди убийството Ицхак Шамир/3/ ме извика в офиса и ме предупреди:"Те се опитват да ни устроят още едно дело Арлозоров. След това не ще можем да дойдем на власт още 50 години. Всеки, който заплашва Рабин, трябва да се установи и се спре."
След известно време Алон вече никога не прави изказвания за убийството.
Амнон Абрамович, журналист с значителни връзки прави заявление по телевизията, че Авишай Равив, приятел на Игал Амир и водач на екстремиската организация ЯЕЛ е агент на ШАБАК с прозвище "Шампанско":
"Аз съм юрист по образование, моят източник е високопоставено юридическо лице.Защо Авишай Равив, който е агент "Шампанско" не предупреждава ШАБАК за предстоящото убийство?
Вестник "Едиот Ахронот:
"Има версия,че убийството на Ицхак Рабин е резултат от заговор. Историята с Авишай Равив е крайъгълен камък във версията за заговор.Сред заселниците се разпространява слух, че Игал Амир е бил длъжен само да изплаши Рабин и да стреля с халостни патрони.Ето защо след изстрелите , телохранителите крещят , че патроните са халостни. Хипотезата е фантастична, но мьлчанието на ШАБАК я потвърждава."
Вестник "Маарив"- ноември 1995 година:
"Във всички демонстрации срещу действията на правителството, Авишай Равив играе активна и креслива роля.Полицията много пъти подписва ордер за арест на екстремиста Равив, но никога него арестува."
Появява се книга на Бари Хамиш - "Кой уби Ицхак Рабин?", в която се прави анализ на всички стъпки на разследването и съдебния процес. Авторът поставя въпроси, на които горните инстанции според него не дават отговор.
Първо - два месеца след убийството се появява любителски филм, заснет от Рони Кемплер,точно както филма на Запрудер при убийството на Джон Кенеди в Далас.http://www.flix.co.il/tapuz/showVideo.asp?m=1034993. В книгата Хамиш задава въпроси на които няма красноречиви отговори.
Защо Кемплер чака два месеца,а не предава лентата на полицията?
Защо през цялото време Кемплер следи поведението на Игал Амир?
В интервю по телевизията Рони Кемплер обяснява, че е придобил чуството, че нещо лошо ще се случи , и това чувство го е накарало да следи Игал Амир:
" Мислено си представях политическо убийство. Не мога да обясня това, имаше нещо мистично...."
Бари Хамиш подозира, че лентата е обработвана допълнително.
Стенографски запис от заседание на съда:
Адвокат:"Защо на лентата на Кеплер има разрив и не чуваме част от звука?
Зилберман/главен следовател по делото/:"Този филм аз не съм го снемал.С лентата работиха технически работници от няколко отдела. Аз нося отговорност за разследването, а не за лентата."
Адвокат: " Съществуват ли различия между показаното по телевизията и сегашното състояние?"
Зилберман:"Може би!"
Най подозрителен момент, свързан с убийството е времето за което министър председателя е превозен от площада до болницата "Ихилов".Разстоянието е 700- 800 метра, което се преминава пеша за 5-7 минути, а машината с Рабин пристига след 22 минути. На горната снимка репортьор е запечатал времето на неутрализирането на Игал Амир - 10,32/10,33, а колата пристига 10,54. Шьофьорът Дамти,вероятно най- опитния водач в страната се "заблуждава" и след 7 минути езда/ забележете, че кадилак ще измине 700 метра за 2,3 минути/ взима полицая Терем да му "помогне" за намиране на път до болницата. Как е възможно Дамти да се заблуди, като пътя е прав и няма никакви препятствия?
Още подозрителни моменти наблюдаваме във филма на Кемплер, където задната врата на "Кадилака" се затваря преди Рабин да се качи в нея. В същото време комисията Шамгар, разследваща убийството заключава, че автомобила е празен. Този епизод е съмнение за Бари Хамиш и той твърди, че Рабин е убит в автомобила. Противоречиви са и показанията на лекарите, издали смъртния акт,един твърди, че раните са две в гърба, друг 3, от които една в гърдите. Съмненията се подсилват от показването на окървавен лист с текст на песента за мир, която Рабин след митинга поставя в горния джоб на костюма.
Тези и много други несъотвествия карат Бари Хамиш да се съмнява в съществуване на заговор при убийството.Неговите обяснения накараха и други автори да търсят и намират разминаване с официалната версия на съда, че Игал Амир е единствения, извършил терористичния акт.
Книгата " Кой уби Ицхак Рабин" е преведена и на български език.След приключване на проекта на израелския сайт "Седми канал" ще информирам за резултатите от проучването. Уверен съм,че ще има много изненади.

Няма коментари:

Публикуване на коментар