"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

неделя, 7 ноември 2010 г.

Салам Файад - американско протеже


Министър председателят на Палестинската автономия Салам Файад обяви, че палестинците ще празнуват своята независимост през лятото на 2011 година,независимо от резултатите от преговорите и когато ООН ще празнува своята 66 годишнина.
Действително ли ръководството на автономията възнамерява да провъзгласи държава едностранно? Ще получи ли международно признание ? Какво ще отговори Израел?
Ще трябва да си спомним 1988 година, когато Ясер Арафат, намиращ се в Алжир провъзгласи създаването на държавата Палестин. В навечерието на преговорите в Кемп Дейвид той заплашваше да създаде държава извън рамките на договореностите от Осло. Тези заплахи така и си останаха заплахи, но емисарите на Европа и Америка се устремяваха към Близкия Изток, призовавайки Израел да проявява повече гъвкавост и отстъпки, а палестинците предявяваха нови и нови претенции. Възможно и сега става въпрос за разиграване, но мисля , че думите на Файяд не са празни приказки.
Първо - знаменосец на тази идея е Салам Файад, а не оторизиран член на автономията. Нещо нехарактерно за арабските режими, където премиера има тесни пълномощия и не е упълномощен да прави заявления по такива въпроси. Това е превилегия на президента.
Второ - от информацията, която притежавам Файад е протеже на американците. Американски университет в Бейрут, докторат по икономика в Тексас, от 1987 до 1995 година работи в Международната банка. Назначен от Арафат за финансов министър, подава оставка и основава движение "Третия път", което се проваля на изборите. Под давлението на американците Абу Мазен го назначава през 2007 година премиер на " независимо правителство". През март 2009 година подава оставка, но пак под влиянието на Вашингтон, Абу Мазен го връща на този пост.
Трето - обявява своята програма и веднага получава кредит от 200 милиона долара за автономията. Програмата на Файад, която предвижда свободен пазар,разделение на властите, създаване на държавни институти, собствена борса и даже нов град Раваби,получава широка поддръжка на Запад.
Четвърто - в средствата за информация в САЩ започна широка пропаганда кампания за реклама на Файад и неговата програма. В изданието The New Yokr Review of Books се появи статия с красноречивото заглавие " Наш човек в Палестина", където се описват качествата и достиженията на Файад. Том Фридман, журналист , "приближен на двора" публикува статии, в които прогнозите се сбъдват постоянно. /Преди известно време предложи преговори с "Талибан" и веднага се появиха съобщения, че преговорите с пълен ход./ Не изостават и европейските издания на американските вестници.
Пето - със съгласието на Израел, американците водят подготовка на военни подразделения , които ще вземат под контрол Самария и Иудея след напускането на израелтяните. За три години за подготовката на палестинска полиция е отпусната сумата от 400 милиона долара и още 150 милиона през 2011 година.
Сега Файад е централна фигура в политическата сцена. Безусловната поддръжка на американците го прави фактически неуязвим за палестинската върхушка. Абу Мазен като че ли го послуша и на Арабската лига заяви, че в случай на неуспех на преките преговори, ще се обърне към САЩ или в ООН за признаване на палестинската държава.
Всичко това говори, че идеята за провъзгласяване на палестинска държава не е инициатива на палестинците, а на Запада, и най- вече на администрацията в Белия Дом.
За Обама установяването на мир в Близкия Изток е един от приоритетите на външната политика. Обещаното напускане на Ирак доведе до хаос , в Афганистан безнадежно се обвързаха в преговори с талибаните, с Иран и неговата ядрена програма не ще се справят. Единственото, което е по възможностите им е мир между палестинци и евреи и те се стремят да го достигнат на всяка цена. Негласно дават "зелена светлина" на Файад за провъзгласяване на палестинска държава.
Примери - специалния координатор на ООН за Близкия Изток Роберт Сери заяви, че ООН поддържат едностраното провъзгласяване на палестинска държава и добавя , че съществува международен консенсус и пълна готовност на палестинците.За такава възможност се изказа Бернар Кушнир, глава на френското външно министерство и посланника на ЕС в Израел Стендли. Не изключвам, че появата на нова арабска държава в Палестина ще се представи на израелтяните като мярка за обуздаването на ХАМАС.
Каква ще бъде реакцията на Израел, един Бог знае!

Няма коментари:

Публикуване на коментар