"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 27 декември 2010 г.

Има ли граници от 1967 година?

Дълго се рових в книги, Интернет, следях предавания по телевизията,разговарях с просветени хора, но не можах да разбера какви граници е имало през 1967 година, когато започна Шестдневната война на Израел с арабските държави. Сега палестинската автономия всекидневно заявява, че бъдещата Палестина ще бъде в границите от 1967 година.
Но такива граници не са съществували! През 1948 година, когато Израел завоюва своята независимост няма граници, има само линия на прекратяване огъня, и то установена формално и не се покрива със сегашните гранични очертания, предлагани от Махмуд Абас.
Йордания също приема грешното определение за границите. На пренията в ООН по резолюция 242 от 1967 година нейния представител заявява:
"Съществува съглашение за примирието, което не фиксира граници..., то определя демаркационна линия. Съглашението не дава оценка за правата по политически, военен или друг характер."
И въпреки че "границите от 1967 година" обозначават разделение, те нямат в своята основа история, права или друг факт. Съглашението за примирие от 1949 година само указва, че тази линия няма политическо или юридическо значение не може и не трябва да създаде проблеми при преговорите. Няма нито едно съглашение между палестинци и евреи, където да е записано, че Израел следва да се изтегли от окупираните територии б границите от 1967 година. Така мислят израелтяните, а палестинците не се уморяват да повтарят тази грешка.
Линията на примирието е съгласувана през 1949 година между Израел,Египет, Йордания,Сирия и Ливан и нанесена на карта, приложена към съглашението с помощта на зелен маркер, откъдето и остава името "Зелена линия". Съветът за безопасност на ООН подчертава времения характер на примирието, като границите ще бъдат установени по време на прехода към постоянен мир в Палестина.
"Демаркационните линии на примирието, определени от настоящото Съглашение са съгласовани от страните, без ущърб за бъдещи териториални претенции" - се казва в Съглашението.
Сегашната палестинска кампания, насочена към създаване на държава Палестина, често се основава на резолюция 242 от 1967 година, но тя само подчертава "уважение и признаване на суверенитета, териториалната цялост и политическата независимост на всяка държава и правото им да живее в пределите на безопасни и признати граници.."
През 1993 година Ясер Арафат подписа съглашение, в което се казва "....нерегулираните въпроси, в т.ч.: бежанците, Йерусалим, безопасност, граници и отношения със другите съседи са предмет на двустранни разговори". Сега палестинците призовават към "преговори", но всъщност искат Израел да признае "границите от 1967 година" без преговори, което израелската държава не ще направи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар