"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

петък, 24 декември 2010 г.

Юдаизъм и молитва


В библейският юдаизъм не са съществували задължителни и постоянни молитви. Ако някой от героите на Свещенното писание е искал да се обърне към Бог, то той го е правил по всяко време. След епохата на Втория Храм на евреите в прослава на Бог, мъдреците въвеждат молитви с повече или по малко стандартен текст.
Почти всички еврейски молитви са написани на иврит. Мъдреците на еврейския народ постановяват , че някои важни молитви / например кадиш / се четат на арамейски език, разговорен по това време, за да се даде възможност даже и на неграмотните да разберат. С течение на времето, с изключение на талмудистите и лигвинистите се забравя арамейския език, но древния обичай да се произнасят молитви на арамейски никой не посмява да отмени.
Главната еврейска молитва нерядко наричат "Шма Израел"/"Слушай Израел"/, което не е съвсем вярно, защото формално Шма е не молитва, а кредо, декларация на юдейската вяра.Не съществува закон при четенето на тази молитва да се стои прав или седнал. Мъдреците заявяват, че молитвата може да се произнася даже на строителната площадка по време на работа или при пътуване, без да се слиза от магарето.
В Талмуда се обсъжда въпроса, какво да се прави, когато времето за четене на молитвата "Шма" ви завари в ритуалната баня / микве /, без дрехи.След съвещание мъдреците решили, че няма проблем - обикновенно водата в банята е достатъчно мръсна и долната част от тялото не се вижда, така че, човек може да се счита облечен.
Основната еврейска молитва - "Амида" или "Шмона есре"/осемнадесет/ се чете 3 пъти на ден. Тя се е състяла от 18 благословения, после се прибавят още, но старото название остава.
За произнасянето на някои молитви се изисква минъян /наличието на 10 евреи,по големи от 13 години/. В галахическите постановления се водят остри спорове, за това, кой може да е член на този кворум. Например, може ли да се включи в този минъян, човек, който спи непробуден сън. Някои от мъдреците твърдят, че може, но е желателно да бъде събуден!
Еврей,в явно алкохолно опиянение, не трябва да се включва в минъяна, а самата негова молитва е "безчестие". Изключение се прави , ако присъствуващите потвърдят,че пияния всичко разбира.

Няма коментари:

Публикуване на коментар