"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 13 декември 2010 г.

Време за шарлатани


Омръзна ми от шарлатани! Не минава седмица без съобщения в израелската преса за изследванията на религиозни, и не само религиозни авторитети в търсенето и намирането на сответствия в Библията, предсказващи бъдещи събития, пророчества и други.Tъй наречените библейски кодовe сякаш са завладели умовете на всички. Израелтяните не са сами. В New York Times цяла страница заема рекламата на книга, съобщаваща между другото, че през 2008 година Опра Уинфри е отправила писмо на Барак Обама, където на основата на библейските кодове предсказала, че той ще стане президент на САЩ. Нямам нищо против търсенията на пророчества от религиозните евреи и независимо от това явява ли се Обама помазаник Божий имам сериозни възражения за тези библейски кодове.
Добре е известно, че от всяка дебела книга, заложена в компютърна система може да се извлече пророчество. Професорът от Австралийския национален университет Брендан Макей намира в "Моби Дик" 13 предсказания за убийство на обществени деятели. Други намират в романа "Война и мир" впечатляващи резултати за края на света, насилие и ядрена война. Чакаха ядрена война през 1986, а когато това не се случи я отложиха на 2006 година. Кодовете предсказваха , че Израел ще загине в ядрена война, в земята ще се вреже комета и ще унищожи всичко живо. Предсказваха убийството на Джон Кенеди, ареста на Парис Хилтън за наркотици, победата на Испания в Световното първенство по футбол.
Неясността на части от Библията, замяната на гласни със съгласни букви e богат материал за шарлатаните. Когато четем текст на иврит, никога с уверенност не можем да кажем дали имаме работа с буква или огласовка. Ако се поставят пропуснатите букви и се питаме да прочетем ще се получи нещо непонятно.
Нищо не пречи обаче, еврейски благотворителни организации да използуват кодовете за привличане на млади евреи. И не ги смущава факта, че християнски мисионери, подложили Новият Завет на компютърна обработка доказват месианската същност на Исус Христос. Кодовете са си кодове, но юдаизмът все повече се превръща в магическо учение, а равините в прорицатели! В последните години се появиха много кабалисти, като правило фалшиви и съмнителни мистици, които пълнят главите на младите евреи със своите пророчества. Много от предявяват и фалшиво родословие, което ги води към големите еврейски мислители.
Много от тях използуват т.н, хладно четене / техника за получаване на информация от събеседника, от неговото жестикулиране/. Интересуват се от Вашия джоб най- вече, а са пророци, колкото аз съм участник в Шампионската лига.
При среща с популярните равини, веднага ще Ви пожелаят скорошно оздравяване от болки в гърба, ще чуете за Вашите напрегнати отношения в семейството, за прошката от починала мама, за забравените поздравления за рожден ден. Ще се опитат да Ви утешат и приласкаят, но когато ги попитате за следващия терористичен акт в Иерусалим ще сменят темата.
Времето в което живеем отчаено се нуждае от религия. Съвременното общество е благо до този момент, когато може да контролира моралните ценности.Това общество породи и бездушен материализъм. От Библията трябва да прочетем и научим за великият еврей Авраам, да отдадем почит на Мойсей, победил фараона Египетски и останал "най скромния на земята". Да разберем и Йосеф, простил на братята си за опита им да го убият. Мъжете, изневеряващи на жените си, трябва да прочетат за цар Давид, понесъл тежко наказание за увлечението по Бат Шева.
Разбирането на религията като свещен ритуал заплашва основите и нейният морален аспект. Библийските кодове , a също и юдейската магия и мистика говорят, че особената важност на Библията е не духовното и мъдростта, а в скритата там номерология и предсказания.Вие откривате Книгата не за да разберете как да се доближите до Бог, а за узнаете цените на недвижимост.
Към Библията трябва да обръщаме заради търсенето на ценности, които да следваме за използуване на потенциала си. Не искам да зная бъдещето, искам да се устроя сега. Имам нужда от религия, която не е проводник на скрити библейски кодове, а Божествено откровение.
Ако Ви е нужна примитивна вяра, съществуват колкото искате шарлатани да Ви предскажят бъдещето за няколко долара. Но като зрял човек Вие сте длъжни да приемете религията, като нещо за сближаване с Бог и общочовешките ценности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар