"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 22 декември 2010 г.

Етиопски евреи, фалашамура

Едва ли Израел ще успее да реши въпроса с евреите-християни от Етиопия окончателно, по някои данни те са десетки хиляди и не всички се стремят да емигрират в Израел.Но 8000 фалашамура живеят в околностите на Адис Абеба в очакване за репатриация в Обетованата земя.
Не е ясно как евреи са се появили в Африка,но древното етиопско съчинение "Керба негаст", написано през 14 век дословно разказва за романа на мъдрия еврейски цар Соломон и Савската царица.Вече в Етиопия царицата ражда син, наречен Менелик. На 22 години Менелик се връща в Йерусалим, открива се на Соломон и въпреки настояването му да остане заминава за Етиопия с благословията на царя да ръководи царството, не забравяйки за вземе със себе си Ковчега на Завета. Ред съвременни историци и археолози и досега считат, че Ковчега се съхранява в Аксум, в църквата Дева Мария Сионска.
Старейшините на еврейската етиопска община предлагат друга версия, съгласно която, етиопските евреи са потомци на синовете Израелски, избягали в Египет след разрушаване на Първият Храм в 586 година до новата ера. Живеят няколко века в Египет, сражават се на страната на Клеопатра срещу Юлий Цезар и след поражението се разсейват- едни в Йемен, други в Судан и от там в Етиопия. Не се изключва вероятността, че веднага след изхода на евреите от Египет някои от 12 племена да са се отправили направо в Етиопия.Във всеки случай още в 9 век пътешественика Елдад А- дани поразява цялото Средиземноморие с разкази за еврейски царства в Африка.
Съвременната генетика внесе порядък в романтиката. Ред изследвания през 90- те години на миналия век показват, че евреите от Етиопия са по тясно свързани с етиопците и другите жители на Източна Африка, отколкото с останалите еврейски общини от Европа, Северна Африка и Близкия Изток.
Сред историците битуват две противоположни хипотези. Едната говори за древен произход на етиопската община, официално наричана "Бета Израел". Другата- че предците на съвременната фалашамура са етиопски християни, които намират в библейския юдаизъм истинската вяра. Фалашите са практикували както евреите жертвоприношения на животни, техните свещенни книги, освен Вехтия Завет включва много апокрифи. Тайната остава, не съществуват достоверни източници за техния произход и едва ли ще бъде разкрита.
Не много евреи от Етиопия попадат в Израел през 60 и 70- те години, но с операцията "Мойсей" израелтяните успяват да изведат 15000 членове на "Бета Израел".През 1991 година Израел успява да изведе 14000 евреи на самолети на "Ел Ал" без седалки за 36 часа.
През последните години израелското правителство обявява,че голямата част от евреите са напуснали Етиопия , като са останали малка част евреи - фалашамура, които са принудени да приемат християнската вяра или доброволно се покръстват.
Израел се съгласява да приеме етиопците фалашамура, при условие ,че 17000 се съгласят да преминат гиюр/преход в юдаизъм/.
Интересен е случая с племето лемба от Зимбабве и Южна Африка. Изследователите намират странна генетическа близост с народите от Близкия Изток.От тази близост се възползва английския професор Парфит който уверява, че е намерил загубения Ковчег на Завета. Това е дървен барабан, на когото векове са се поклонявали лемба.Изгубен и отново намерен барабана се открива в Зимбабве и радиоактивния анализ определя възрастта му на 700 години!

Парфит заявява :"Това е най-стария дървен предмет, намиран южно от Сахара.На всеки ъгъл се виждат остатъци от дървени гривни, през които са поставяли дървени прътове. Така евреите са носили през пустинята Ковчега на Завета."
Относителната младост на барабана не го смущава,защото лемба говорят, че това е копие, направено в Йемен. Племето лемба вярва,че техните прадеди са отседнали в Йемен, след като са напуснали Юдея преди 2500 години.В търсенето на злато се отправят в Африка и заселват Танзания,Малави и Зимбабве. Вярват в Единния Бог и се считат избран народ, не едят свинско и задължително почиват в събота.Украсяват гробовете със звездата на Давид и правят обрязване също като евреите. Не се поощряват смесените бракове и пазят племенна чистота.
Още едно племе претендира за еврейски корени - игбо.Миграцията на бъдещите игбо започва в началото на 8 век след завоевателните войни на Омеядския Халифат. Те се опитват да създадат еврейски общини, строят импровизирани синагоги.
Ако се потърси, в Африка ще се открият още потомци на избрания народ,но нито израелското правителство, нито ортодоксалните равини бързат да ги признаят за потомци на Давид и Соломон.
Търсенето на загубените еврейски племена продължава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар