"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 27 декември 2010 г.

Неизвестни факти за кибуцното движение

Много от моите читатели упорито търсят информация за кибуцното движение в Израел. В две от моите статии - Кибуците в Израел и тяхното бъдеще и Кибуците - история или бъдеще? дадох информация, в която се опитах да разкажа за този уникален опит за реализиране на социалистическите идеи за равенство в разпределение на благата и социална защита в еврейската държава. Тази година се навършиха 100 от създаване на първия кибуц от руски емигранти, привърженици на социалистическите идеи. Техният пример бе последван от мнозина и сега в Израел фунционират 280 кибуца с разностранна икономическа дейност - селско стопанство, промишленост, хай тек.
Тук ще прочетете интересна информация за тяхната дейност.

Флагман на кибуцната промишленост е фирмата "Нетафим",световно известна с патентите за капков метод на оросяване и производства на напоителни системи, произвеждани от три кибуца - Хацерим, Йифтах и Магал. Сега тези кибуци преуспяват, но в историята им има и тежки моменти. Хацерим , например, през 50- години преживява криза заради засоляване на почвата, на което нищо не расте. Кибуцниците не напускат земята и успяват да промият цялата кибуцна земя! И сега отглеждат едно тайнствено растение - хохоба или жожоба, от което се произвеждат масла и биодизел.

Въпреки, че сега кибуците развиват високи технологии, не са забравени традиционните отрасли. Цяла Европа е завалена с израелско авокадо, независимо, че плантациите за отглеждането му са само 6000 декара.

Със световна известност е фирмата за производство на обувки "Тева Наот". Нейната продукция на ортопедични обувки се разпространява в САЩ , Европа и последното завоевание е японския пазар, с неговите малки размери и пастелни тонове.

Израелските крави отдавна изпревариха холандските и американските. Кралицата Суфа от кибуца Кармия през миналата година е дала 21000 литра!

През октомври 2010 кибуц Шамир продаде 50 % от принадлежащото му предприятие за оптическа апаратура на световния концерн "Есселиор" за рекордната за кибуците сума от 130 милиона долара.

Кибуцната фирма "Майтроникс" е световен лидер в производството и използуването на роботи за почистване на водни басеини.

Идеологически вакуум не съществува и сега кибуците замениха червените знамена с други идеали - екология. Възникнаха два екологични кибуца - един на север, в Галилея и другия Лотан на юг, занимаващи се с производство на органически чиста селскостопанска продукция. А в кибуца Лотан живея в хармония с околната среда,всички домове са построени от природни материали и се занимават с екотуризъм.

Кибуцът вече не предполага задължително занятие с аграрен труд и сега можете да попаднете в кибуц даже и в града. Два в Йерусалим, по един в Тел Авив, Акко, Бейт Шемеш и Сдерот са кибуците, които съблюдават принципите на кибуцното общежитие - членовете се заселват в един или няколко дома, притежават собствени ясли и детски градини, обществена хазна, система за икономическа взаимопомощ.
Едва ли това явление ще стане влиятелно, но самият факт за съществуването говори, че пророчествата за смъртта на кибуцното движение са били преждевременни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар