"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 15 декември 2010 г.

В древността всички са били евреи?

Интересна книга се появи на книжните рафтове в Израел, книга от която става ясно как палестинците са били загубени за еврейският народ. Знаем от историята, че нахлуването на еврейските племе в Ханаанската земя се съпрoвожда със насилие, обръщане в юдейска вяра на едомци, моавци, филистимяни, араби и други племена. Авторът на книгата Цви Минсай твърди, че между 10 и 30 милиона в Древния свят са практикували юдаизъм и сред тях са сегашните потомци на палестинските араби. Самаритяните, евреи, вярващи в Исус Христос, част от кюрдските племена и населяващите сега Междуречието араби са били юдеи, но след нахлуването на войските на халифа Ал Хаким са приели мюсюлманска вяра, пред заплахата да бъдат ликвидирани.
Повече от 6 милиона евреи сега живеят в Израел, останалата част от евреите, според автора са разпръснати по цялата Римска империя, Вавилон, Египет. След разрушаване на Втория храм и окупацията на римляните много от евреите са убити или отведени в робство в Рим. Друга част забягва на изток и заселва земите на днешен Ирак и достига даже местата на персите, арменците,грузините. Цви Минсай търси корените на евреите сред кюрдските племена, и заявявя, че голяма част от тях носят гените на еврейските коени. В следствие на непрекъснатите войни еврейските племена се пръскат по всички посоки на света. Останалите по местата на Близкият Изток са под владичеството на халифа Ал Факим и са подложени на насилствена исламизация, която обхваща и другите племена - моавити, едомоти,християни.
Според авторът, насилствената исламизация e премахната след няколко десетилетия, но приелите новатa вяра поддържат мюсюлманската идентичност, която ги освобождава от налози и санкции, предоставя материални облаги. По нататък следват исторически трагедии на еврейските племена - кръстоносни походи, нахлуването на мамелюците, глад и болести и за скитащите , близостта до Арабия се оказва решаваща. Лутането между земите на днешна Палестина и Йордания превръща и бедуинските племена във вярващи в ислям.
Така че, според авторската хипотеза всички араби- палестинци и другите бродещи племена са с еврейски корени и сега представляват бежанците от 1948 година, желаещи да се завърнат по родните места. И ако не бе се появил Исус Христос, неговото ново учение, християнската църква и всичко след нея, то евреите биха запазили превъзходството над местните племена и биха били велика империя.
Не се наемам да коментирам написаното, но ни оставя място за размисъл, още повече сега с безумните опити на евреи и палестинци да се сложат край на един многовековен конфликт.

1 коментар: