"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 1 декември 2010 г.

Първи фен- клуб на Вагнер в Израел


Композиторът - антисемит Рихард Вагнер досега се ползва с лоша репутация в Израел. Появи се обаче група почитатели на неговото творчество, които се надяват да изменят това положение.
Новосъздадена асоциация се опитва да реабилитира творчеството на немския композитор Рихард Вагнер и се надява да получи разрешение за изпълнение музикалните произведения, които се намират под негласна забрана, като символ на нацистката епоха.
Хитлер е обожавал композитора,а евреите го ненавиждат. Обаче личността Вагнер и неговите произведения, пълни с огромна сила и драматизъм предизвикват огромен интерес в целия свят 130 години след неговата смърт. Членовете на новата асоциация се надяват най напред да предизвикат обществена дискусия и да се сдобият с обществено съгласие за музиката на Вагнер.
"Ако продължаваме да игнорираме всички музиканти- антисемити, не ще остане кого да слушаме. Вагнер е бил ужасен като човек, завършен мерзавец , обаче е съчинявал прекрасна музика - заявява Йонатан Ливни, председател на новата асоциация. Ние се стремим да сложим край на бойкота, особенно след поканата Израелския симфоничен оркестър да изпълнява произведения на Вагнер в Германия."
Композиторът умира половин век преди да дойде на власт Хитлер, но неговата непоколебима вяра в превъзходството на немците над евреите винаги е подкрепяла нацистката идеология. В своята книга "Еврейството в музиката" Вагнер твърди, че евреите могат да съчиняват популярна музика на невисоко нивo, носеща лесни пари, че те не могат да създадат сериозно изкуство. Вагнер също пише, че евреите предизвикват отвращение у немците, защото се обличат и държат странно!!
Всеизвестно е , че съчинява антиеврейски пасквили и неговата ненавист вдъхновява Хитлер. За него личността на композитора и неговата музика е източник на благоговение.Фашистите считат и много други немски музиканти за свои, но Вагнер заема почетно място.
В Израел спомените за ужасната епоха на Катастрофата са още живи и неприемането на личността и творчеството на композитора е напълно обяснимо. Неофициалният бойкот на Вагнер започва през 1938 година, когато Палестинския оркестър се отказва да изпълнява негови произведения , като протест срещу гоненията на евреите във фашистка Германия. Отвреме навреме израелски оркестри неофициално изпълняват Вагнер, в концерти, в които не е обявено предварително в програмата. През 2001 година Даниел Биренбойм, израелски пианист и диригент решава да изпълни на бис част от операта "Тристан и Изолда", за което предизвиква възмущение на обществеността и някои депутати в Кнесета искат да се бойкотират неговите концерти.
По мнение на Ливни, бойкота няма смисъл. " Следвоенният бойкот включваше всичко немско, а сега пътищата в Израел са пълни с мерцедеси и фолквсвагени. Да се бойкотира Вагнер няма смисъл, ние сме длъжни да слушаме неговата прекрасна музика."
Обаче за Ури Ханох, председател на Международния съюз на оцелелите в Катастрофата с музиката на Вагнер са заложени основите на нацизма и като член на Съвета на израелската опера заявява: "Той е бил точно такъв антисемит като Хитлер, негови произведения никога няма да се изпълняват в Израел."

Няма коментари:

Публикуване на коментар