"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 20 декември 2010 г.

Беше ли Ашраф Маруан двоен агент?


През 2007 година египетският милиардер и бивш акционер на футболния клуб "Челси" Ашраф Маруан бе намерен мъртъв пред дома му, то ли паднал от балкона, то ли сам е сложил край на живота си или някой му е помогнал. Световните осведомителни агенции тогава се усъмниха в обстоятелствата около смъртта му. Зет на бившият египетски президент Гамал Абдел Насър, Маруан не веднаж бе заявявал, че се страхува за живота си, след като бе обвинен в шпионаж в полза на Израел.
Израелският МОСАД има славата на могъща разузнавателна организация, която умее да пази тайните си. Но през 2004 година един от шефовете на организацията Иля Зеира направи непростимата грешка, като обяви ценния израелски агент Ашраф Маруан за "двоен" агент, който няма особенни заслуги към израелското разузнаване в навечерието на войната през 1973 година.
След смъртта на Насър през 1970 година , неговия зет, богат египтянин е сред малкото хора, близки на следващия президент Ануар Садат, който става негов помощник по политическите въпроси и сигурността. И до ден днешен не е ясно защо Маруан предава родината си. Известно е , че е алчен и свидлив човек, който обича хубавия живот. Благодарение на връзките става търговец на оръжие и след това със сделки на недвижимост с високопоставени лица от Либия и Саудитска Арабия натрупва милиони.
Оскъдните сведения говорят, че през 1969 година Маруан, като 25 годишен магистър по химия предприема пътуване до Лондон и чрез обществен телефон позвънява в израелското посолство и иска да говори с отговарящ за разузнаването. Отговарят му, че не е възможно и той се връща на следващия ден, като подчертава , че е само за 24 часа в английската столица. Сега Шмуел Горен, ръководител на отдел на разузнаването в Брюксел, намиращ се случайно в Лондон без разрешението на ръководството осъществява контакт с Маруан. Неговите сведения се оказват от изключителна ценност за израелското разузнаване, заради твърдението на египтянина, че арабите се готвят за нова война, която ще започне през следващата година. Сведенията не касаят само Египет, а всички арабски страни, тяхното въоръжение, подготовката за нова война и разузнавателни операции.
В началото на 1970 година сам шефът на МОСАД Цви Замир се среща с Маруан в Европа и остава доволен от срещата. Маруан получава огромни за времето си суми, с които израелското разузнаване се отплаща за услугите, почти милион американски долари. Заради тези огромни суми дори министър председателя Голда Меир лобира пред министъра на финансите Пинкас Сапир за получаването им. Израелтяните подхранват егото му със специални срещи с ръководители на МОСАД и скъпи подаръци - пръстен с диаманти за жена му и др. Най - голямата му заслуга за израелтяните е предупреждението за започващата война, ден преди Йом Кипур, без да уточнява час, което кара някои да се усъмнят в правотата и след това да го подозират в двойна игра.
Излязлата наскоро книга на професора Ури Бар Йосеф,преподавател в университета в Хайфа отхвърля теорията за " двоен" агент и подчертава, че Маруан е бил искрен в сътрудничеството с израелските секретни служби. Бар Йосеф посочва важната информация , до която се добира Израел, благодарение на Маруан - план за водене на военните действия, заповедите на египетските военачалници, тайни подробности за разговорите със съветските лидери и друга информация, която винаги се оказва точна и е потвърдена от други източници.
Заради несигурността на информацията, според Моше Даян и Голда Меир, те не отдават заповед за бърза мобилизация и израелтяните са изпреварени с 12 часа. Тези часове се оказват решаващи в началото на войната, когато Израел е изправен пред многобройни човешки загуби и лишаване от Голанското плато и цялата част на пустинята Негев. Бар Йосеф не се съмнява, че египетските служби ликвидираха Маруан, след разкритията на Зеира. Цви Замир подава преди 6 години жалба пред главния прокурор срещу Зеира за разкриване на секрети от държавна важност, следствието приключва без решение от главния прокурор. Сега израелтяните се надяват на новия ръководител на МОСАД Тамир Пардо / с български корени/ да реши , ще бъде ли изправен Зеира под съд за смъртта на ценния египетски агент.

2 коментара:

  1. "Израел е изправен пред многобройни човешки загуби и лишаване от Голанското плато и цялата част на пустинята Негев " Явно авторът се е объркал.Най вероятно е искал да каже "Част от пустинята Синай"

    ОтговорИзтриване
  2. В Израел Синайската пустиня наричат Негев, а цялата територия от Суецкия канал до Израел Синайски полуостров.Все пак благодаря!

    ОтговорИзтриване