"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

събота, 18 септември 2010 г.

Златна монета на 2200 години


По време на археологически разкопки в Тел Кедеш, близо до ливанската граница е открита най- тежката златна монета/ 28 грама/,намирана в Израел. Според археолозите монетата е изработена в Александрия по времето на Птолемей пети в 191 година преди новата ера. На нея са изобразени два преплитащи се рога на изобилието, а на обратната страна образа на Арсиноя Филаделфи, жената на Птолемей - втори.
Доктор Доналд Ариел, ръководител на отдела за нумизматика при Управлението на древностите заяви, че необичайния размер и състоянието на монетата говори за нейното използуване за ритуални цели и символични церемонии. Възможно е била предназначена за чествуване на Арсиноя, която е управлявала Египет заедно с Птолемей втори. Стойността на монетата в древни времена е била половин годишна заплата.
Тел Кедеш представлява плато с дължина 900 метра, на което се провеждат разкопки от 1997 година. Намерени са археологически артефакти от различни култури и народи - финикийци, перси, ханаанци. Освободено от многовековното натрупване е голямо елинистично здание с великолепни зали за прием, складови помещения и архив.

Няма коментари:

Публикуване на коментар