"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 28 септември 2010 г.

Кога Израел ще удари Иран?


Част от моите читатели се интересуват как Израел ще реагира на разгръщата се ядрената програма на Иран. Ще се опитам да им задоволя любопитството, но трябва да предупредя, че да се предсказват събития в Близкия Изток е все едно да се решават уравнения с много неизвестни.
В регионалната политика има толкова подводни течения с неочаквани завои, че никакъв анализ не може да отчете възможните метаморфози и да се предвидят последствията от едно или друго събитие. Логиката тук не работи. Когато предполагаме, че ще избухне война, нищо не се случва. После на най- неочаквано място започват насилие и терор. Мисля обаче, че сега се струпват черни и опустушителни облаци , и източник на тази чернота е Иран.
Болшинството политически наблюдатели в Израел са убедени - вероятността израелската авиация да нанесе удар по иранските ядрени обекти превишава 50 %, и даже се опитват да отгатнат времето за тази атака. Тези прогнози се основават на изказванията на израелски политици и членове на Кнесета, репликата на министър председателя Бениамин Нетаниаху.
" Ние ще започнем да оценяваме нови възможности за спиране на иранската ядрена угрoза, ако международните санкции не принесат някаква полза."
Още през 2004 година тогавашният министър- председател Ариел Шарон заяви, че Израел не ще приеме ядрен Иран. Неговата позиция след това се поддържаше от Ехуд Олмерт в качеството му на премиер, от Барак като министър на отбраната и много други. Незaвисимо от политическите убеждения, всички политически партии в еврейската държава са в консенсус относно заплахата за Израел от иранската ядрена програма.
Израелската армия притежава всички средства за една такава атака - самолети Ф15 и Ф16,достатъчен брой противобункерни бомби, на път е сделка за 20 самолета Ф35. Всичко това, наред с внезапната атака на реактора "Озирак" през 1981 година в Ирак и предполагаемия ядрен обект в Сирия през 2004 година са достатъчни доказателства за нежеланието на Израел да има ядрени съседи.
На израелските коментатори пригласят и американски автори, които убеждават, че САЩ не ще се решат на военно решение на проблема, заради мястото , което заемат в света и ангажиментите в Ирак и Афганистан. Но ще предоставят мълчаливо тази възможност на своя единствен сьюзник в Близкия Изток - Израел. Привърженик на тази идея е Джефри Голдберг от списанието "The Atlantic". Според него Израел ще използува някой от следните маршрута:
- въздушен коридор през Саудитска Арабия,предоставен под натиска на САЩ,
- въздушен коридор между Сирия и Турция / без разрешение от страните, но почти невъзможен, заради конфликт на интереси между Турция и Израел в последно време/
- пряк полет през Йордания и Ирак/ най вероятен/.
В същото време Дан Мърфи от "Тhe Christian Science Monitor" e убеден, че Израел не ще се реши на ракетен удар по Иран по следните причини:
- една такава атака ще нанесе непоправими щети на САЩ като световна сила и неговия съюзник Израел. След евентуална атака ще последват реакции на "ХИЗБАЛЛА" в Ливан, Сирия, от палестинците с неговите терористични организации и целия арабски свят,
- втората причина : не може да се спре ядрената програма на Иран, може само да се отложи за 3 - 5 години. Има ли смисъл от регионален конфликт само ако се намалят темповете на разработка на ядрено оръжие? Смисъл има, ако в резултат от конфликта се събори режима на аятоласите,
- третата - възможна ли е такава въздушна атака, заради дължината и рисковете на такъв полет? За нанасяне на ефективен удар по над 100 цели/ предполагаеми/ са необходими 80 - 100 самолета, с допълнителни резервоари, дозареждане във въздуха и др.
Арабските режими в Персийския залив изпитват вече страх от засилващата се мощ на Иран и може мълчаливо да подкрепят такава атака. Ако САЩ и световната общност позволят на Иран да се сдобие с ядрена бомба, княжествата в Залива ще престанат да приемат американците в качеството им на съюзник и ще предпочетат покровителството на Иран. Богати, но заедно с това малки и уязвими, княжествата не ще встъпят във война с регионална сила, ако не получат поддръжка отвън. А цените на нефта?
Счита се, че Обама и неговите съюзници от Европа още не са разработили точна политика в случай, че санкциите не доведат до желания резултат.
Иран култивира в Ирак и Афганистан отряди от исламисти фанатици, въоръжава ги и ще ги използува при първа тръба.
Считам, че Израел ще извърши черната работа, така както направи в Ираk и Сирия. Близките месеци ще ни дадат отговор, просто израелтяните сега са заети с палестинците. Един неуспех на преговорите за окончателното регулиране на конфликта ще даде зелена светлина за следващата цел - Иран.

1 коментар:

  1. Вече изминаха неколко месеца, но изглежда е израелтяните са все още заети с плестинците. А изглежда също че освен на САЩ друга подкрепа нема да получат. Освен това Иран не е Ирак и доста по-дообре въоръжен(не казвам по-добре от израел) и ще даде силен отпор на еврейската държава, на която ще и коства доста тази авантюра.
    Така че според мен израел скоро нема да нападнат, а колкото се бавят Иран по-силен става.

    ОтговорИзтриване