"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 8 септември 2010 г.

Евреи - месианци


Фрагмент от възможна книга
Те правят "брит мила"(1), празнуват "бат мицва"(2), женят се като евреи и живеят като евреи, обаче вярват в Исус Христос и очакват неговото завръщане като Мессия.15 хиляди евреи месианци живеят в Израел и не ще ги отличите от останалите.
В събота Исус Христос е техният герой. Съгласно традицията във всяко месианско семейство се устройва тържествен обяд, бащата благославя сложеното на масата, всички се държат за ръцете. Смятат се за ционисти, служат в армията, сред тях можете да срещнете летци, командири на военни подразделения, адвокати, инженери.
Не са християни, те са евреи с вяра като във Вехтия Завет, така и в Новия Завет. Не се занимават с мисионерство, защото вярват, че всеки сам трябва да стигне до Вярата. Не се делят на светски и религиозни, достатъчна е вярата в Христос като Спасител на еврейския народ.
Мессианците не работят в събота, но могат да палят огън, което е забранено за ултраортодоксалните евреи. Постят на Йом Кипур(3), но не спазват кашерност на храната. За да се оженят, не искат разрешение от религиозния съвет или духовен авторитет, не всички носят кипи и бради.
Уважават всички еврейски религиозни праздници. Събират се веднаж на две седмици в местата за молитва, малко приличащи на синагога, но там има всички атрибути на религиозен живот, като се започне от свещенния свитък на Тората и завърши с книгите на Новия Завет.
Към тях се присъединяват най- вече светски евреи, които търсят Бог самостоятелно и религиозни евреи,които се опитват да се оттърсят от равинистичния юдаизъм, но и да запазят своята вяра в Бог. Предимно това са членове на семейства живели в САЩ и Европа. Нямат политически амбиции, като тези от ортодоксалния юдаизъм. Твърдо вярват, че Йерусалим е създаден от евреите и ще бъде за евреите.
" За нас е важна вярата, а не религията" - твърдят месианците. Според тях, ако човек се моли няколко пъти на ден, носи брада и учи Тората не го прави еврей. Исус Христос се роди и се принесе в жертва като еврей. Дейността на неговите ученици е модел за истинския месианец.
(1)- обрязване, което е знак за съюз с Всевишния;
(2)- пълнолетие, за момчетата 13 години, за момичетата 12 години, при което те носят отговорност за своите действия и се задължават да спазват Заповедите.

2 коментара:

  1. Ако евреите бяха послушали Христос, нямаше да вдигнат въстание и той наистина щеше да ги спаси.
    Проповядвайки ненасилие и солидарност, той може би е разбирал, че само така могат да оцелеят.Вероятно е вярвал, че като изпълни пророчествата ще го последват, че ще изкупи вината пред бога и ще им се размине. За богоизбраните е било голям шок да ги завладеят варварите езичници и те са търсели причината в себе си защо Господ ги е изоставил. По ирония на съдбата Христос се превръща от спасител на евреите, в спасител на човеците, а самите евреи в жертва на гордостта си.

    ОтговорИзтриване