"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 27 септември 2010 г.

Сукот - празник на единството на еврейския народ


Месец Тишрей/по еврейския календар/е пълен с празници. Рош а Шана/нова година/ с свързан със личен запис в Книгата на живота, Йом Кипур е ден изкупление,прошка, празника Сукот е празник на единството на еврейския народ,свързан с Изхода на поробените евреи от Египет.
Седем дни евреите прекарват в Сука,направена от подръчни материали и покрита с палмови клони, приемат гости и ги угощават с каквото дал Господ. Суката не може да бъде под дърво или къща, клоните са поставени така, че се виждат звездите през нощта и светлината през деня, над човешкото създание трябва да бъде само Всевишния. Традицията счита,че в тези временни жилища се подвизават душите на праотците на еврейския народ - Авраам, Яков, Йосеф, Соломон, Мойсей,Давид и корените на този празник са в Изхода на евреите от Египет, тяхното странстване в пустинята в продължение на 40години.
Седемте дни на Сукот напомнят на всеки еврей неговото минало и Божие предназначение.
В Сукот се изпълнява заповед за 4 растения - трябва да се съберат в букет клонки на мирта, палма, ива и етрог и да се прочете благословение. Когато е съществувал свещенния Храм на евреите в Йерусалим се е правила многолюдна церемония за изливане на вода над Жертвеника.
Седемте дни на Сукот напомнят на всеки еврей неговото минало и Божие предназначение. Веднага след Сукот следва празника Шмини Ацерет, в който евреите не се намират в суката по Божие повеление, а по постановление на мъдреците.На този ден се произнася молитва за дъжд и се ознаменува прехода към зимата.
Празниците от месеца Тишрей завършват с друго тържество - Симхат Тора, при което се приключва целогодишното четене на Тората и началото на нов годишен цикъл. На този ден от синагогите се изваждат всички свитъци на ръчнописаната Тора, разнасят се по целия квартал, съпроводено с красиви песни и танци.

Няма коментари:

Публикуване на коментар