"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

неделя, 26 септември 2010 г.

Съществува ли еврейски народ?


През март написах кратка бележка по материали на израелският печат за новоизлязлата книга на професор Занд "Кой и кога е измислил еврейския народ". След прочитането на руското издание на книгата съм убеден, че това едно литературно недоразумение.
Според израелският професор Шломо Занд, Библията не е книга, а "библиотека, създадена, оформена и преработвана от края на 6 век до началото на 2 век до новата ера". Тя е "система от религиозно- философски разсъждения и теологически алегории с назидателна цел и псевдоисторически описания". Идеолозите на ционизма от "теологическо" съчинение го превръщат в "историческо съчинения, от което децата научават какви са били техните предци,а възрастните се отправят на колониална война".
За Шломо Занд не е имало египетски плен, завоюване на Ханаанската земя, нито царствата на Давид и Соломон. Той пише, че " на ранния период от историята на Ханаанската земя е имало две малки градчета- държави Йерусалим и Шхем. Между северния и южния планински хребет съществували не повече от 20 малки села, говорещи на иврит", като не дава обяснение, кой е говорил този иврит!
И понеже няма евреи по Ханаанската земя, Занд заключава, че няма никакво изгонване на евреи от Палестина от римляните, имало е някаква "масова емиграция". Йосиф Флафий в своето съчинение "Юдейски войни" отбелязва, че еврейското население в навечерието на войната с римляните е два- три милиона, които израелския професор счита за завишено. 800,000 е цифрата предложена от Занд, като подчертава, че останата част са "новопосветени в юдейската религия", с една дума мисионерство. Появата на еврейски общини в Европа е свързано с тази емиграция и разпространението на юдейската религия се затормозява след приемането на христианската религия от Римската империя. Формирането на еврейските общини в Европа и Северна Африка става без система и последователност,евреите се заселват близо до търговските пътища и там, където е имало благоприятни усливия за живот. Просто към евреите се приближават местни жители още не приели християнството, но интуитивно привлечени от монотеистичното възприемане на света. За Занд е важно да покаже, че еврейските общини са се образували не от евреи от Юдея, а преимуществено от местни жители, от което следва че претенциите им за земята на Израел не са основателни и "законни"!
След арабското завоюване на Палестина, много " жители на Юдея и Самария" приемат ислям, не по религиозни съображения, а от материални изгоди. Започва процес на смяна на религии, и така изчезва еврейското болшинство в страната.
Така че, според Занд истинските старожители на Палестина са фелахите, приели ислям, а не както се счита израелските 12 колена.Потомците на Соломон и Давид са палестинските араби, приели ислям през 7 век от новата ера
Оспорвам твърденията на професорът и само ще добавя, че етнически чисти еврейски и арабски народи по принцип не съществуват, ако са живели хиляди години заедно по земите на Палестина. Приемали ли са ислям евреи - несъмнено, имамо ли еврейски общини в Европа от новоприелите юдейската религия - установено. И защо "националната","етническата идентификация" е предпочитана пред религиозната? Защо човек, предците на когото са приели юдаизъм преди стотици години назад не може да се асоциира с палестинската земя в Йерусалим като център на тази религия?
Освен това в целият Близък Изток съществуват неопровержими исторически, етнографски,архелогически и книжовни доказателства за съществуването на еврейския народ именно по палестинската земя.
Така че, професоре, не съм твой привърженик!

Няма коментари:

Публикуване на коментар