"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 8 септември 2010 г.

Покана за сватба



Получихте покана за сватба на ултраортодоксални евреи? Преди да се отправите трябва да помислите за доста неща, различни от Вашата представа за сватба.
Ето няколко съвета!
Как да се облечем? Задължително официално, мъжете в тъмни костюми и с кипа на главата, независимо от нейния цвят. Жените в дълга и свободна рокля в тъмни цветове, без деколте и високи токове. Желателно е носенето на шапка и скромни бижута. Не ще Ви допуснат в залата в джинси,маратонки или други дрехи с ярки цветове.
За ултраортодоксалните евреи сватбата не е място само за веселие и радост, тя е място и за бизнес,сделки и събиране на информация. Светският мъж се приема с повече уважение, заради предположението, че може да бъде банков чиновник, бизнесмен или висш служител. При жените е по- различно, светската особа се приема и оценява преди всичко по облеклото.
Къде да се настаните? Влизането в сватбената зала става разделно,съществуват различни входове на мъжете и жените. Самата зала също е разделена и Вие като светски човек трябва да изберете място, близко до разделителната ограда, за да можете да общувате със семейството си. За евреите-ултрадортодоксални общуването е само по телефона. При някои от сватбите на мъжете е разрешено на посещават женската половина на залата, но за жените е забранено.
Когато се прави сватба на син или дъщеря на "адмор"/равин с високо положение в религиозната ерархия/ залите за мъже и жени могат да бъдат разделени от няколко улици. В женската зала на голям екран се предава тържеството от мъжката част.
Кого и как да поздравите? Мъжете могат да поздравят младоженеца и мъжката част на семействата, жените- женската част. Ако сте много близък на семейството на булката, може да я поздравите само през преградата, без прегръдки и целувки.
Младите до сватбата не се срещат, а може би и не се познават! След приемане на гостите се извършва церемонията "хупа", на която младите се обявяват за семейство, благословени от религиозен авторитет. Подписва се брачен договор "ктуба", в който се описват задълженията на мъжа за издръжката на жената. След това новобрачните се отделят за час в специална стая за извършване на непоправимото. През това време в залата вече са започнали танците,които продължават до малките часове на нощта.
Булката извършва ритуален танц със женската половина на семейството - майка, сестри, братовчедки, считан за раздяла с моминството. Младоженникът танцува със своите приятели, а след това с останалите членове на смейството.След ритуалните танци и Вие можете да се включите в общото веселие, но със своята жена не ще можете да танцувате. Партньори ще Ви бъдат щастливите мъже с черни облекла и шапки.
Какъв подарък да поднесете? В никакъв случай произведение на изкуството, било то юдаика. Желателно електроуреди - миксер, микровълнова печка, хладилник, пералня, но не и домашни потреби, които са задължение на семейството. В последно време се връчват чекове със суми според възможностите, но в брой.
Специална музика, в която не се чуват женски гласове, много танци и поздравления,нещо различно от Вашата представа за сватба, но ще останете доволни!

Няма коментари:

Публикуване на коментар