"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 7 септември 2010 г.

Евреи - караими


В Израел живеят хиляди евреи, които се молят на колене, не слагат тфилин и не празнуват пълнолетие на своите синове. Напуснали Египет в първия век на новата ера, караимите се установяват в Палестина, хранят своите традиции, разговарят на свой език.
Караимите са най- малката религиозна общност, изповядваща юдаизъм. Явяват се своего рода сектанти, защото вярват само в написаното в Библията и не приемат устната традиция и ортодоксалните тълкувания на равините. Няколко десетки метри отделят синагогата на мароканските евреи от синагогата на караимите, но тези метри разделят дълбоко двете групи.
Караимите си свалят обувките, разполагат се на червения килим и се молят както мюсюлманите на колене, срещу "арон а кодеш"- място, където се съхранява Тората. Носят кипи различни цветове и се молят два пъти на ден,като отправят ръцете нагоре.
Съществуват съществени различия между караимите и останалите религиозни евреи, както в религиозните обряди, така и във всекидневния живот.
"Кипата не говори нищо" - споделят караимите, които се чуствуват комфортно само сред своите или сред светските евреи.Ортодоксалните евреи могат да паднат на колене само в най- трагични моменти, но поставят кърпа, за да не си изцапат панталоните. При караимите цялата молитва е на колене.
На ортодоксалните евреи е забранено да се съвкупляват 2 седмици, караимите спазват неделя. За да започнат молитва в синагогата, на ортодоксалните е необходим "миньян" от десет мъже, докато за караимите са нужни трима.
Ортодоксалните обучават себе си и децата само в религиозни училища, караимите учат в обикновенни държавни училища и университети.
Според караимската традиция, бащата е този, който определя еврейството, за ортодоксалните - майката. Жената при караимите може да даде развод, докато при равинистичния юдаизъм, мъжът единствен може да даде развод на жената. Караимската жена може да дава показания в съда, при ортодоксалните е абсурд!
Караимите не женят своите синове и дъщери вътре в семейството, както е прието при останалите религиозни групи. Девойка от друго религиозно направление може да се ожени за караим, само ако приеме техните изисквания за религиозен живот.
"Ние сме море, те са океан!"- с тези думи караимите обясняват непопулярността на своята религия и липсата на достатъчна информация в религиозната историческа литература.
Ако искаме с няколко думи да отбележим разликата, те са:
- при ортодоксалните - Господ Бог прави това, което равина иска,
- при караимите - равина казва какво иска Бог!

Няма коментари:

Публикуване на коментар