"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

петък, 17 септември 2010 г.

Ден на изкуплението - Йом Кипур


Със залезьт на слънцето днес започва най- светия празник на юдаизма - Йом Кипур- ден на пост, покаяние и опрощаване на греховете.
Йом Кипур завършва десетдневен период, започнал от "Рош а Шана"/ еврейската Нова година/, в които се определя съдбата на всеки човек за следващата година. В Свещенното писание за Деня на изкуплението се казва: "Но в десетия ден на седмия месец - ден на изкуплението, свещенно събрание да бъде у вас;и смирете души ваши и принесете жертва на Господ. И никаква работа не правете в сей ден, ибо ден на изкупление, за да ви изкупи пред Господ, Бог ваш."
В продължение на 25 часа евреите съблюдават 5 основни принципи:
- не се яде и пие/ не се позволява даже почистване на зъбите/,
- не може да мие и къпе/ разрешава се само измиване на палците сутринта след тоалета/
- не може да се маже тялото, ръцете и лицето с кремове и да се употребява козметика,
- не се носят кожени обувки,
- не се разрешава сексуална близост.
В течение на целият Ден на изкуплението се съблюдава пост и всички евреи трябва да постят: мъже, жени, старци, бременни и кърмящи майки, даже и болни, ако поста не застрашява тяхното здраве. На този ден не се разрешава пушене и водене на автомобил. По пътищата на страната пътуват само машини за "Бърза помощ", не работят радио, телевизия, летища, закрити са всички ресторанти, магазини, държавни и обществени учреждения.
Денят на изкуплението е свързан с редица символични обряди, които могат да предизвикат усмивка или неприемане у светския човек, но религиозните евреи се отнасят много сериозно към тези ритуали.
Един от тях е "капарот". Този ритуал, разпространен сред ултрарелигиозните евреи се изпълнява с петел за мъжа и кокошка за жената.С петел в ръката и над главата, молещия произнася молитва за опрощаване на греховете, след което петела се предава на "шойхет", който извършва жертвоприношение. Човек,извършил този ритал още не е заслужил изкупление - той трябва да се разкае за своите грехове, като мисли за мъчението на птицата и да се надява на милосърдие от Всевишния.
Друг традиционен ритуал е символично бичуване. Просещият изкупление на греховете застава на колене, склонява глава на лявата ръка и обръща лице на север. Бичуващият с кожен ремък му нанася удари и двама едновременно произнасят стих от 78 глава на книгата "Тегилим": " И той, Милостивий, ще изкупи греха...". Този стих се състои от 13 думи и бичувания ще получи 39 удара - максимално число разрешено от Тората. За окончателно очистване от греховете се извършва умиване в "микве" /воден резервуар за ритуално умиване/.
На този ден човек си спомня изминалата година,своите прегрешения пред хората и Всевишния. Човек не е ангел, може да съгреши, Бог винаги е готов да прости на истински разкаялия се. Ето защо евреите вярват, че не душевните мъки, не страха или ужаса на Небесния съд, а искрената молба за прошка ще донесе радост и душевен покой. И не намират нищо странно, когато в този скръбен ден се поздравяват с "Хаг самеах" - "Щастлив праздник"!

Няма коментари:

Публикуване на коментар