"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Да им имам проблемите!


Съгласно галахическото постановление на американския равин Херцел Хилел, девойка на първа среща с младеж може да излъже за своята възраст. Според равинът търсенето на другата половина от бъдещото семейство оправдава подобна лъжа, в случай, че бъде разкрита след няколко срещи. Равинът подчертава, че подобно разрешение се дава само на девойките, които чуствуват ,че истината за възрастта може да стане преграда за тяхната връзка.

За равинът Ави Шевет юдейската религиозна традиция позволява еврейска жена да раздели легло с враг,ако това изисква националната безопасност! В неговото изследване, посветено на сътрудниците на външното разузнаване /МОСАД/е посочена за пример агент "Синди", съблазнила атомния шпионин Мордехай Вануну. Шевет отбелязва, че героини, спали с врага са известни още от дълбока древност /Юдиф,отсякла главата на асириеца Олофрен; Яелл,спасила евреите от ханаанеца Сисар/.
Съгласно Галаха, в случай на опасност за еврейска община сексуална връзка с врага не я прави безчестна, и се счита за постъпка, достойна за подражание. При това се препоръчва на такава мисия да се отправят неомъжени жени. Ако няма избор и се налага да се изпрати омъжена, то в начало тя трябва да се разведе и след завършване на мисията отново да се ожени. Ако в това време съпрузите не са успели да се разведят, след изпълнение на мисията мъжа е длъжен да даде развод, защото нейната постъпка ще се счита съпружеска измяна.

По време на съботна молитва в синагогата религиозен еврей губи съзнание заради горещината. Това кара равинът Хаим Каневски /от религиозната община на литовски евреи/ да внесе изменение на галахическо постановление направено от неговия баща, забраняващо инсталирането и ползването на кондиционери и вентилатори, захранващи се с електричество от държавната електрическа компания. Същата електрическа компания нарушава светостта на съботата и работи във времето, когато евреите трябва да се молят. В съботната вечер в синагогата има светлина, но от газови лампи.
Равин Каневски е стигнал до извода, че следва да се измени галахическото постановление на своя баща, защото става въпрос на "живот или смърт".

В израелската "Бърза помощ" и други помощни организации, оказващи помощ при терористически актове и автомобилни катастрофи работят религиозни евреи. С помощта на пейджери и други средства за връзка, тези доброволци се оказват на мястото на произшествието. Но когато става дума за събота възникват проблеми, защото религиозните трябва да натиснат бутона на телефона или пейджера, което е работа и е забранено.
Равин Ицхак Халперин е намерил прост начин да се прочете събщението или да се чуе, при това да не се нарушава светостта на съботата. Религиозният еврей само трябва да вземе един молив в зъбите и с този молив да се натисне бутона! Съгласно Института на науката и Галаха/ има и такъв институт/ написаното на равин Халперин не претендира за статус на галахическо постановление, а само като препоръка за религиозните евреи.

По време на празниците в Йерусалим и Бней Брак,/ градове с най-голям процент религиозно население/ бяха съоръжени отделни тротоари на мъже и жени, разделени с платно, за да не отвличат вниманието и да не се съблазняват религиозните люде.

Няма коментари:

Публикуване на коментар