"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

вторник, 12 октомври 2010 г.

Практическа Кабала


Кабала маасит, или практическа Кабала/1/ е занимание, колкото езотерическо, толкова и привлекателно. С помощта на амулети, или камъни, както се наричат в Талмуда/2/, еврейската религиозна традиция говори, че човек може да се сдобие с успех практически във всяко начинание - в любовта, да ходи по вода, борба с диви зверове или на риболов.
Но всички тези амулети за безсмислени, ако не се съпровождат от щателно зашифровани и предавани от поколения на поколение комбинации от букви от еврейския алфавит.Тези съчетания, произнесени в правилна последователност съставляват основната сила на амулета.
Великият еврейски мистик от 13 век Аврам Абулафия първи е започнал да комбинира буквите от името на Всевишния, което на иврит не се произнася. Той съставя особенни буквени таблици за медитация, които препоръчва за концентрация преди молитва. Абулафия следва практиката, описана в трактата " Книга на творението". Този текст в Кабалата, приписван традиционно на Авраам / около 2000 година преди новата ера /съдържа оригинално учение за сътворението на света, времето и човека посредством буквите на алфавита и десетте магически числа - сфирот.
В епохата на Талмуда амулетите предизвикват раздор сред галахическите авторитети. Едни ги препоръчват, други ги отричат. Например Рамбан предлага при силна кашлица да се носи на шията метално изображение на лъв. Маймонид не препоръчва да се слага на главата на дете, което не може да заспи, част от свитък на Тората, защото то се превръща в отрицател на законите Мойсей. Тората е средство за изцеление на душата, а не на тялото.
За еврейските авторитети правенето на амулети не е било лесна работа, необходими са определени знания - имената на ангелите, знаците на зодиака, дните и числата на месеца. Изработващият амулет трябва да пости по време на написването и да се окъпе ритуално в микве/3/, а любовните амулети да се пишат с медно перо и розова вода.
В последно време стана популярен един от обрядите на практическата Кабала, наричан "пулса де нура", страшно наказание на уровена на нефизическия свят. Министър председателят Ицхак Рабин / убит от ортодоксалния Игал Амир / и Ариел Шарон / в кома от няколко години / като че ли са станали жертва на този обряд, заради желание да сключат мир с палестинците и други прегрешения. Разпространяват се слухове, че ултраортодосалните евреи са наложили такава " пулса де нура" на сегашния министър на отбраната/ заради готовност да се помири с палестинците/, кмета на Йерусалим / разрешаващ предприятия да работят в събота/ и най вече организаторите на йерусалимския "Гей парад".
По- рано тези проклятия бяха патриотични и бяха насочени към Юсер Арафат, Садам Хусеин,Хасан Насралла.
Авторитети, правещи обряда не могат да претендират за управление на Божия гняв. Те само съобщават на Всевишният своите "препоръки", той със своята справедливост избира начина и време за наказание.
Друга част от мистиците на Кабалата не признават силата на амулетите. Те не се занимават с проклятия, лишаването от живот няма смисъл, а само висшето знание е целта им.Душата ще продължи своето развитие и човек отново ще се роди. В духовното няма понятия лошо и добро, те са относителни, понятия от нашия мир, и не трябва да се бърка Кабалата с мистика и демонизация.
За светските люде тези препирни не са от значение. Във всеки еврейски дом, в офиси, ресторанти, автобуси, спортни заведения могат да се видят тези амулети, в които евреите вярват ,че ще донесат мир в този дом, благополучие, здраве и душевно спокойствие.
/1/ Kабала - мистическо тълкуване на Вехтия Завет, превърнало се в тайно учение.
/2/ Талмуд - сборник етични, правни и религиозни положения в юдаизма.
/3/ Микве - воден резервоар за ритуално омиване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар