"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

сряда, 6 октомври 2010 г.

При наемане на работа - без лични въпроси

С нова поправка в Закона за равенство на възможностите при наемане на работа в Израел се внасят корекции, които предпазват гражданите от неудобни и нежелателни въпроси при провеждане на събеседването. Въпросите при събеседването трябва да бъдат свързани само и единствено с професионалната подготовка и практически умения и никакви лични въпроси.
Така например, ръководителят на събеседването не може да задава въпроси за религиозната принадлежност на желаещия да постъпи на работа, на колко години е, и колко му остава до пенсия. Не се задава въпросът - колко деца имате, защото отговора може да бъде причина да не ви наемат.
Забранено е да се задава въпросът - къде и колко дни в годината сте в запас в армията? Привикването в запас за продължително време може да стане причина да предпочетат друг кандидат за работното място.
Провеждащият събеседването не трябва да се интересува къде живее кандидата, заради наличието на населени места и квартали с недобра слава или места за живеене със силно влияние на някои от политическите партии. Всеизвестно е, че в кварталите на бедността гласуват за десните партии, а членовете на кибуците за левия спектър на политиката.
Според Асоциацията на предприемателите обаче новата поправка на закона ще нанесе повече вреда , отколкото полза. При една малка грешка на интервюиращия , желаещия да намери работа може да отправи иск в съда заради дискриминация по полов признак, религиозна или партийна принадлежност и други. Наказанието за предприемателя или предприятието е парична глоба.

1 коментар:

  1. Ами да му мисли интервюиращият - нали затова са обучавани и HR специалисти?! Жалко, че в Бг няма такава практика.

    ОтговорИзтриване