"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

петък, 8 октомври 2010 г.

Погребална урна от времето на Христа или фалшификат?


Откритата през 2002 година в Израел погребална урна с надпис на иврит " Яков, син на Йосеф, брат Исуса" разбунтува света на археологията. Ако се окаже, че появата на погребалната урна не е свьрзано с поредна фалшификация, това ще бъде истинско историческо свидетелство с пряка връзка на Исус от Назарет.
Този архелогически артефакт породи множество научни изследвания, статии в реномирани исторически и археологически списания, няколко документални филма и даже книги. Показан бе в Кралския музей в Торонто.
Но израелските експерти по древностите го обявиха за фалшификат. Израелската полиция арестува неговия собственик Одед Голан и няколко други антиквари и ги обвини в мошенничество и фалшификация не само на погребалната урна , но и други археологически находки.
В понеделник бе открита поредната сесия на съдебния процес, започнал през 2005 година. Досега се проведени 116 съдебни заседания,разпитани са 133 свидетели, показани над 200 археологически експоната и 12000 страници свидетелски показания, но обвинението не успява да докаже фалшифицирането на археологическите находки. Пред съдията Аарон Фаркаш стои трудната задача да вземе решение, по което и експертите нямат единно мнение. Залата в съда отвреме на време прилича на докторски семинар, отколкото на съдебно разбирателство, световни светила по археология, семитски езици, библейска история, биология и химия се участвуват като че ли в завладяващ филм от серията "Индиана Джонс". Изслушани са грабители на древни могили, милионери- колекционери на антиквариат, следователи с техните операции в складове, забити с антики, хиляди долари с неустановена собственост.
В продължение на месец учени и юристи спорят за тънката корица патина, която обхваща древните предмети. Обвинението твърди, че патината се изкуствена създадена, докато защитата доказва, че тя е минимум на 200 години.
Самият Голан твърди, че нищо не е фалшифицирал и експертизата доказва това.
"Аз не твърдя, че намерената урна е принадлежала на семейството на Исус, това е работа на специалистите, но аз доказвам, че патината е минимум на 200 години, което лишава обвинението във фалшификация и мошенничество".
Углавните и научните последствия от този процес ще бъдат огромни. Ако се окаже, че артефактите са истински, те струват милиони. Оправдаването на подсъдимите ще нанесе сериозен удар на Управлението по древностите и неговите следователи, които обвиниха Голан и неговите съучастници в създаване на международна мрежа за фалшификация на древности.Това Управление не крие своето желание да закрие търговията с фалшификати от времето на Библията. Обвинителна присъда, от своя страна, ще унищожи репутацията на един от ведущите колекционери на библейски ценности и ще вкара израелския пазар в нелегалност. Правителствените чиновници и много учени считат, че израелския пазар изобилства на фалшификати и се върти търговия за милиони долари.
Голан настоява на своята правота и не счита показването на погребалната урна и желанието да я продаде за углавно престъпление, защото именно от колекционерите и търговците на антики излизат на бял свят исторически артефакти, като дава за пример ръкописите на Мъртво море. Тези свитъци, преминават през рьцете на бедуинско овчарче и редица търговци на антики, докато попадат в ръцете на израелското Управление на древностите. Сега тези находки са диамант в короната на израелския Музей.

1 коментар:

  1. Явлението е типично еврейско - тотална лъжа! Лъжат и в двете посоки, че е фалшива и че е оригинална, за да правят пари и от ляво и дясно. И как да не лъжат след като и древен изсраил е лъжа, появява се държава изсраил чак 1948г. Лъжа е че Бог се е въплътил в това племе, защото - Бог се гнуси от тях! Но и техния племенен тартор Яхве тарикатски се противи на Бога за да може, чрез силата на лъжата да прави пари и власт, като си дава вид че той е бога. Има ли край този ад, - за одушевените хора, по малко от колкото може и да се допусне - да, за океана бездушна биомаса ада е вечен.

    ОтговорИзтриване