"Не е важно какво иска народа, аз казвам от какво се нуждае." - Давид Бен Гурион

петък, 29 октомври 2010 г.

Нова теория - евреите в Египет са били царе!


Твърденията на палестинците, че не съществува еврейски народ, отрицанието на връзката им със земята на Палестина, кара съвременните израелски историци, археолози и политически деятели да търсят доказателства в древната история. Така се появи една нова теория за семитско управление в Египет,присъствие на евреите в страната на фараоните и Изхода им към Палестина.
Сега всички погледи са отправени към съчиненията на официалния римски историк Йосеф Флавий.Първоначално свещенослужащ в Йерусалимския Храм, ръководител на еврейските отряди по време на Иудейската война, взет в плен и освободен от император Веспасиан, започва литературна дейност. Пише главно на гръцки език , за да запознае неевреите с историята и религията на своя народ.
Гиксосите - семитско племе или група племена са владели Египет в края на Средното царство /12 династия /. Съгласно утвърдената в историческата литература хронология, гиксосите са прогонени от Египет около 1800 преди новата ера. Съвременни израелски историци и археолози свързват изгонването на гиксосите с вероятния Изход на евреите от Египет, описан така подробно в Библията. Основа на своите твърдения те търсят в книгата на Йосеф Флавий - "Против Апион. За древността на еврейския народ". В тази книга Флавий привежда пример от съчинението на египетския жрец Манефон от 3 век до новата ера.
"Тимей.В негово време взрив на общественото негодование се постигна. Народ, низко произхождение дойде от изток...завладя със сила нашата страна без съпротивление и война от наша страна..този народ се казва "гиксоси", т.е, "овчари царе".
Тук Флавий добавя, че съгласно друга версия на Манефон "гиксоси" - означава "овчари пленници". Флавий предпочита тази версия, защото Йосеф е бил пленник, а братята и бащата на Йосеф се занимавали със скотовъдство.
Този народ и неговите потомци са властвували над Египет в продължение на 511 години. Царете на Фив и другите части на Египет ги разбиват след страшна и изнурителна война и ги принуждават да напуснат Египет. Гиксосите, не по малко от 240,000 се преселват в страна, която Манефон нарича "Иудея. Те построиха град, който може да събере голямо количество хора - Иерусалем".
Изхождайки от това, че гиксосите са били овчари, напускат Египет и се заселват в Иудея, построяват Йерусалим, Флавий прави извода, че гиксосите са евреи.
Колкото до гиксосите, най новите археологически данни показват, че техните погребения се отличават от египетските. Много от могилите на гиксосите напомнят погребения от южната част на Палестина. От друга страна много от детайлните описания на живота в Египет и дворцовия етикет в библейския разказ на Йосеф напълно съответствуват на древноегипетските рисунки.
Според други историци това съвпадение не прави гиксосите евреи, не им се иска да опровергават написаното в Библията. Евреите не са воювали с египетските царе, а се освобождават от плен по грешка на фараона. Изходът на евреите от Египет не е победа за фараона, а негово поражение.
Историческите свидетелства, стигнали до наши дни, показват, че периода на управлението на гиксосите остава в паметта на египтяните, като период на разрушения на градове, храмове, период на репресии и унижение. Съгласно Манефон, гиксосите управляват Египет 511 години, но съгласно еврейската традиция израелтяните са били в Египет 210 години, от които значителна част са били не царе, а роби.
Как е могъл Йосеф Флавий, ползващ се с репутацията на надежден източник на древната история да отъждествява евреите с гиксосите?Според противниците на теорията на Флавий, отговора трябва да търсим в заглавието на самата книга "Йосеф Флавий срещу Апион. За древността на еврейския народ". За тях съчинението е полемика, написана в отговор на антисемита Апион, главатар на банди, устройващи погроми над евреите в Александрия. Същият този Апион твърди, че "евреите нямат история и култура и не са народ".
Флавий не се нуждае от доказателства за древността на еврейския народ. Самият той е потомък на библейския Аарон, брат на Мойсей. Целта на неговото съчинение е да даде отговор на опонента, и затова е бил принуден да се обърне към чужд източник, финикийски летописец.
Така че, тази нова версия за еврейско присъствие в Египет ,за израелските историци е своеобразен отговор на твърденията на палестинците за липсата на културна история у еврейски народ.

4 коментара:

  1. Има толкова богата история, че всеки път когато научаваш нещо ново , разбираш колко малко знаеш, като това, че този народ и неговите потомци са властвували над Египет в продължение на 511 години. Царете на Фив и другите части на Египет ги разбиват след страшна и изнурителна война и ги принуждават да напуснат Египет.Това е жестоко, да те принудят да напуснеш своят дом, и сега гледайки как воюват дадени страни е много тежко, а сме в 21 век. Благодаря за интересната и любопитна статия дано често споделяте за нас.

    ОтговорИзтриване
  2. муспи -

    Изпражнения на дявола яхве -
    бъдете проклети!
    Не ви прощаваме за да засилваме проклятието,
    а ви проклинаме направо.
    Защото отношенията ни с вас са толкова ясни,
    че нашата човешка намеса може само да навреди.
    Бъдете проклети защото сте поклети -
    и от нас прошка нямате.
    Въпреки нашето пословично българско търпение,
    българско снизхождение - бъдете проклети!
    Бог ви е проклел и ние също.
    Потънете в ада защото сте там.
    Бъдете си това за което сте предназначени.
    Евреи, хазари, цигани, гърци, турци -
    бъдете проклети за всичко за винаги.
    В ясните ни сметки начисто е записано -
    два века сомалийско и пет хазарско евреиство.
    И постоянното ви присъствие,
    а не само сегашния геноцид -
    по народната памет се пише книгата на живота.
    Евреи, радост наша! - вие сте евреи,
    защото ние ви го искаме!
    Силата на нашето проклятие
    е върху вашите муцуни.

    ОтговорИзтриване
  3. Проста и ясна аритметика, - математиката умря в праха на света: "Лъжат защото обичат да лъжат", съществуват в това, че хората по някакъв начин все реагират на заграбването на Парите, Правителствата и Армиите на света, на унищожената култура и поругания и принизен човек, на превръщането на живите Божии души в биополета на дявола Яхве.
    - Е, и?
    - И нищо! Искате нещо след И, но ние нищо не даваме защото не искаме, гнусим се, бягаме като котки! Ето защо и не ни кефи да ви проклинаме, - само вечно, вложено ни от тайно за вас място, и специално за вас - "Не, Не и Не!"

    ОтговорИзтриване
  4. - Най напред обрязаните! - изсъскаха високоговорителите. Но никой не помръдна - инстинкта за самосъхранение е много развит в нас. Тогава, след кратка пауза, се появи едно силово поле, нещо като султански маджун, но ефирен, не лепне и не цапа. Той ни лашна на Пързалката както си бяхме без панталони и гащи, - много от нас ходят с гащи, за да изглеждат европейци. Пързалката беше от кал и ситен чакъл, и сега разбрахме за какво е било това главно достойнство при нас - обрязването. Неописуем кеф, но не гойски от 1 до 2, а до 103, включващ информация за никакви разходи с баснословни печелби, - постъпваща по невидимите божии канали, задействани от търкането на члена (вече духовен) в калта. Долу блестеше Огненото езеро като вечерен залез над незабравимия Израил. - А може това да е Новия Изсраил? - шепнеха предпазливо някои. - Без глупости! - пресичаха ги упълномощените - Яхве си знае работата. - В тези приятни състояния, природосъобразни, цопнахме в огъня с обратни усещания - разхлада, наслада от зависта на гоите, на белите гои де. Най ме е яд дето винаги се налага да уточнявам че сме срещу белите, и това общо "гои" си е за маска. А и вскички бяхме с маски по нашия земен тарикатлък, когато един красив демон ни каза през смях, - тези маски вече са ви излишни. - Но, по основния въпрос - Огненото езеро. Оказа се че пари и хладината е била само прилична реклама. Но това чудовищтно парене беше съвсем необуздано, защото ги нямаше нашите така хитро сътворени от Яхве тела, да приемат болката степенувано, до загуба на съзнание, а си беше пълнота на неограничаван от нищо ужас. Неописуема и вечна болка без стон, защото за стон трябва някой към когото да е адресиран, а такъв няма, а жалко, много жалко! Защото ако имаше нещо такова, нещо живо, - щеше да има и все някакъв допир, било и нематериален (аман!) - след който автоматично следват правилата на Паразитизма - има си хас да не се сетим! И после, всичко както си е било създадено за наследството, - но тука е само помпан въздух, а ти се иска да сграбчиш нещо, да седнеш върху него за да сграбчеш още нещо. И всичкия този здрав разум ти идва независимо от адката болка, не си пречат едно на друго? Даже провиращата се ренегатска мисъл - не е ли всичко това подъл капан за нас, отминава неосезаемо, защото няма от къде да дойде и къде да я изпратим. - Ясно, гова е Чистилището, какъв Ад, точно както го ппобутахме на онези, - аман! Но разума не може за бъде засегнат от безпределното парене, той крещи оглушително, с носещия мултипрофит оргазъм - Ето, пак антисемитизъм!

    ОтговорИзтриване